[...] Jeśli celem jest odchudzanie, mniejsza liczba posiłków pozwala trzymać w ryzach insulinę i w ten sposób można się łatwiej pozbywać nadmiarowej masy ciała. Dlatego tak dobre wyniki odchudzające przynosi model diety o charakterze przerywanego postu (intermittent fasting). Referencje: Maria Chiejina; Pujitha Kudaravalli; Hrishikesh Samant [...]
Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]
Siłownia najczęściej kojarzy się z młodym i wysportowanym ciałem. Jednak nie tylko takie osoby odwiedzają “świątynię wysiłku”. Co więcej, zarówno w rozmowach z pacjentami, jak i obserwując w przerwach między seriami swoje otoczenie na siłowni, zauważam coraz większą ilość osób w kwiecie wieku. Wybierając ten najlepszy, warto sprawdzić, czy [...]
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]
Wiele źródeł naukowych porównuje białko konopne pod względem jakości, do białka zawartego w jajach i soi. Jednak niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki [...]
Wygląda na to, że lato na dobre dobiegło końca. Z pewnością te wspaniałe sylwetki, które osiągnęliście, zostały już nieraz zaprezentowane czy to na plażach, czy to na basenach. Możecie o sobie z dumą powiedzieć: “tak, zrobiłem/zrobiłam TO! Osiągnąłem/osiągnęłam zaplanowaną formę!” Ćwiczyć siłowo (jeśli jeszcze tego nie robisz) Jeśli jesteś [...]
Ludzie coraz częściej wolą rezygnować, zamiast chociaż spróbować podjąć wyzwanie np. związane z redukcją tkanki tłuszczowej czy zwiększaniem masy mięśniowej. Przede wszystkim chciałbym napisać rzecz, o której zdaje się zapominać większość współczesnych ludzi. Nie da się bezkarnie prowadzić niezdrowego trybu życia. Regularnie redukuj tłuszcz! [...]
[...] zawiera go 10,8 g na 100 g i pomaga stymulować do pracy pożyteczne bakterie, a także wspomaga trawienie. Fasola Fasola to kolejny rodzaj żywności, która może wzmocnić dobre bakterie jelitowe. Jest bogata w białko i jest doskonałym źródłem potasu. Zawartość składników odżywczych w fasoli sprawia, że jest ona doskonałym podstawowym produktem [...]
Bardzo często młodzi adepci kulturystyki otrzymują błyskotliwe porady dotyczące treningu siłowego, diety czy suplementacji. Oto kilka najlepszych z nich. Z oczywistych względów nie podaję żadnych danych, które mogłoby zidentyfikować osoby. Inwencja trenujących nie ma granic, dlatego z pewnością znasz ludzi, którzy głoszą podobne poglądy. [...]
[...] wynikać głównie będzie z tego, w jakim okresie treningowym chcesz wykorzystać białko oraz od tego, jaki stopień zaawansowania prezentujesz. WPC powinno stanowić rozwiązanie dobre dla większości osób trenujących. WPI sprawdzi się w przypadku nietolerancji laktozy, chroniąc układ trawienny przed dyskomfortem. WPH to głównie preparat dla [...]
[...] dieta ta musiałaby zostać zmodyfikowana, ponieważ zawiera tylko 20% białka. Lepszym planem może być obniżenie zawartości tłuszczu z 40% do 30% z naciskiem na "dobre tłuszcze" takie jak kwasy omega-3 oraz zwiększenie zawartości białka z 20% do 30% w celu utrzymania masy mięśniowej i przeciwdziałaniu wszelkim efektom kortyzolu. Na [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Zapewnij organizmowi wszelkich [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
[...] cardio pomagają spalić nadmiar kalorii, który może prowadzić do gromadzenia się tłuszczu. Osobiście wolę rower stacjonarny lub schody do ćwiczeń cardio”. Ponieważ zdrowie i dobre samopoczucie są dla Lee Labrady najważniejszymi priorytetami, nie jest to pierwszy raz, kiedy przedstawia on przydatne wskazówki zapewniające lepsze życie. Jego pasja [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
[...] naszych mięśni. Wykonując trening siłowy, doprowadzamy do mikrourazów naszych tkanek mięśniowych. Z kolei wypoczywając, tkanki te regenerują się i rosną. Warto raz na jakiś czas odpocząć, nawet przez kilka dni, odpowiednio dobrze odespać i "zresetować" nasz umysł oraz ciało. Regeneracja i dobre samopoczucie są naprawdę ważne w budowaniu masy.
[...] 12,4 mg cynk 0,4 mg miedź 0,1 mg mangan 0,2 mg selen 0,2 ug Plusy: trzy razy więcej witaminy A, jedno z lepszych źródeł witaminy C - 149% dziennego zapotrzebowania, bardzo dobre źródło witaminy K - 127%, dobre źródło folianów - 16%, więcej błonnika, 2,8 g białka jest dość sporą ilością, jak na warzywo (ma to znaczenie dla osób na diecie [...]